Σε όλα τα πηγάδια των νότιων υψωμάτων της Αγοράς έχει βρεθεί ερυθρή στιλβωμένη κεραμική της τελικής νεολιθικής φάσης. Πρόκειται για χειροποίητα αγγεία (πίθοι με αμφικωνικό ή ωοειδές σώμα και δύο μικρές λαβές κάτω ακριβώς από το σαφώς αρθρωμένο ώμο, ύψους περίπου 20 εκ., καθώς και βαθιά ημισφαιρικά κύπελλα), με εγχάρακτη, γραπτή και πλαστική διακόσμηση. Τα καλύτερα αγγεία του είδους είναι εξαιρετικής ποιότητας, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι πολύ πρόχειρα στην κατασκευή. Αξιοσημείωτο είναι και ένα αποσπασματικό μαρμάρινο ειδώλιο γυναικείας στεατοπυγικής μορφής, το πρωιμότερο έργο πλαστικής από την Αθήνα.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

1. Κόκκινα στιλβωμένα αγγεία της Νεολιθικής περιόδου. Μουσείο Αγοράς P 14871 και P 14872 (Thompson-Wycherley, pl. 14a. Camp, σελ. 41, εικ. 8). 
2. Αποσπασματικό μαρμάρινο ειδώλιο, ύψους 9 εκ. Μουσείο Αγοράς S 1097 (Thompson-Wycherley, pl. 14b).
 
 
copyright © 2006, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Το έργο «Ψηφιακή συλλογή Εικονικής Πραγματικότητας "Η αρχαία Αγορά της Αθήνας"» συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ' ΚΠΣ.

HellasEuropean UnionInfosoc newInfosoc